Időjárás


Hasznos linkek utazáshoz 

Hely keresése

Útvonal tervező

Busz menetrend

Vonat menetrend

 

Szavazás

Mi a véleménye a honlapról?
Kinézet tetszik, találtam is jó programokat
Kinézet tetszik, de sajnos nem találtam jó programokat
Kinézet nem tetszik, de találtam jó programokat
Kinézet sem tetszik, és jó programokat sem találtam

Magyarország szép

Hollókő

 

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján, és így világszerte ismert. A falu Nógrád megye középső részén Szécsénytől délkeletre, Pásztótól északnyugatra, a Cserhát-hegységben épült. A falu története a XIII. századig nyúlik vissza, a tatárjárás után épült fel a Szár-hegyen vára. A sziklára épített erődítmény nevére egy régi legenda ad magyarázatot. Eszerint bizonyos Kacsics András -- a XII. századtól ténylegesen a Kacsics nemzetség tagjai voltak ezen a területen a földesurak -- elrabolta és épülő várába zárta a szomszédos földesúr szépséges asszonyát. Az asszony dajkája azonban „boszorkány" volt, és szövetkezett az ördöggel, akit rávett, hogy fiait változtassa hollóvá. Az ördögfiak az erődítményt kőről kőre lebontva kiszabadították az asszonyt, majd -- becsületükre legyen mondva -- nem szórták szerteszét a köveket, hanem egy közeli sziklán új várat raktak belőlük. Ez a vár lett Hollókő, az alatta elterülő falu pedig a várról kapta nevét. A nevét igazából arról a vár alatti területről nevezték el, ami a hollók kedvelt költőhelye volt.


Szilvásvárad, Szalajka-völgy 

 

Szilvásvárad község Heves megye Bélapátfalvai kistérségében, a Bükk lábánál, a hegységtől északnyugatra, a tenger szintje felett mintegy 345 méterrel. A Szalajka-völgy a Bükki Nemzeti Park része, természetvédelmi terület. A Szalajka-völgy Magyarország egyik legszebb magashegységi völgye. A sétaúton haladva a természet valóságos kincsestára, látnivalók sokasága gyönyörködteti a kirándulókat. Utunkat végigkíséri a Szalajka-patak s itt láthatóak a halastavak, a pisztrángtenyészet, Sziklaforrás, Erdei Múzeum, a Fátyol-vízesés, az Istállóskői ősemberbarlang.

Fátyol-vízesés
A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa érdekes lépcsőszerű képződményt hozott létre, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz, csodálatos látványt nyújt. E vízesés hazánk egyik legkiemelkedőbb szépségű természeti ajándéka. Itt sorakoznak Magyarország legszabályosabb forrásmészkő gátjai. Kialakulásuk egy hosszú, máig is tartó folyamat eredménye.

 


 Erdőtelek - Botanikus kert

Az 1950-ben védetté nyilvánított 7 hektáros területen több mint 700-féle fa él. Országosan is ritkaságként tartják számon a szillevelű gumifát.

A színpompás cserjék, örökzöldek és a nyáron hatalmas lombsátrú fák fajszáma ma már több mint 700.

A terület Buttler János, az 1879 körül Egerben szolgáló várkapitány öccsének tulajdona volt, akinek vagyonát 1845-ben elárverezték. 1870 körül egy budapesti orvos vásárolta meg, az ő nevelt fia, ifj. Kovács József orvos és szenvedélyes botanikus hozta létre a kertet. 


Skanzen - Szentendre 


Budapest - Margitsziget , Japánkert 

 


Tropicarium - Budapest

Vízalatti világ
A videók a Tropicáriumban készültek, Budapesten.


Balatonfelvidék

 


A Bükk hegység