Időjárás


Hasznos linkek utazáshoz 

Hely keresése

Útvonal tervező

Busz menetrend

Vonat menetrend

 

Szavazás

Mi a véleménye a honlapról?
Kinézet tetszik, találtam is jó programokat
Kinézet tetszik, de sajnos nem találtam jó programokat
Kinézet nem tetszik, de találtam jó programokat
Kinézet sem tetszik, és jó programokat sem találtam

FÓRUM - Olvasóink élményei, ajánlatai


Észak-Magyarország
(4.) 2010. Aug. 28.
2010.08.22 20:32
Kedves olvasók!

2010. Augusztus 28-án, Miskolcon \"Kisvonattal a csillagokig\" címmel a Görömbölyi Természetjáró Klub, az Androméda Csillagászati Egyesület és a LÁEV támogatásával távcsöves csillagnéző esti kisvonatozást szervezünk Garadnára.

A vonat 18:30-kor indul Papírgyár megállóhelyről. A megálló megközelíthető a 1-es busz Majális-parki végállomásától. Első megállónk Puskaporos, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Felső-Hámorra, és a környező hegyekre. Innen továbbindulva 20:00 körül érkezünk a célállomáshoz, ahol csillagászok és távcsöveik várják az érdeklődőket. A csillagvadászat ideje alatt zsíros kenyérrel és forró teával is kedveskedünk utasainknak.
Visszaérkezés a Papírgyárhoz 23:50 körül. Az utolsó 1-es busz 00:10-kor indul a városba.

A részvételi díj 2000 Ft/fő (4 év alatti gyermekek számára ingyenes a részvétel).

További információ és jegyrendelés a 06 30 854 0343-as telefonszámon Kaló Tamásnál.

http://woodyka.net16.net/
(3.) Lilla
2009.08.05 21:48
Szalajka-völgy, Szilvásvárad
A Szalajka-völgy a Bükk hegység és az ország egyik legszebb magashegységi jellegű völgye. A természet szinte halmozza itt a szépséget, de történelmi emlékeket is rejt a vidék.

A természeti értékek között tarthatjuk számon a Szalajka-patakot, a Sziklaforrást, a Fátyol-vízesést vagy az erdei tanuló-sétautat, a történelmi nevezetességek között az istállóskői ősemberbarlangot, a vidék ipari történetét megidéző Szabadtéri Erdészeti Múzeumot, a Mária-vasbányát és a közelben lévő történelmi várromokat: a tatárjárás előtti Éleskővár romjait és a Mátyás király korabeli lovagvár, a Gerennavár ma már alig felfedezhető maradványait.
A völgy fő értéke a sebes folyású Szalajka-patak. A Szalajka név egy régi mesterségre utal. Itt állították elő ugyanis az üveggyártáshoz nélkülözhetetlen alapanyagot, a hamuzsírt, amelynek latin neve sal alcalicus volt, s ebből képezték a szalajka nevet. A kb. 4 km hosszú Szalajka-völgyben folyó Szalajka-patak medrét több helyen mesterségesen megduzzasztották, a tavakban pisztrángot tenyésztenek. Nyáron a keskeny nyomtávú kisvasúttal is végig lehet menni a völgyön

Információk:Kategória: Természeti érték
Település: Szilvásvárad
Cím: Szilvásvárad, Szalajka-völgy
Telefonszám: 36/355-112
E-mail: szilvasvarad.erd@egererdo.hu
Fax: 36/564-004
Kapcsolattartó: Szabadtéri Erdészeti Múzeum
Megközelítés: GPS koordináták: 48.0728 / 20.4195
Szalajka-völgy, Szilvásvárad térképe
Turistatérkép: turistautak.hu
(2.) Lilla
2009.08.05 21:46
Szilvásvárad:

Web www.szilvasvarad.huFátyol-vízesés
Sziklaforrás, pisztrángos-tavak

A karsztforrásokból eredő patakok vizéből lerakódott mésztufa érdekes lépcsőszerű képződményt hozott létre, melyen a fátyolosan lezúduló tiszta víz, csodálatos látványt nyújt. E vízesés hazánk egyik legkiemelkedőbb szépségű természeti ajándéka. Itt sorakoznak Magyarország legszabályosabb forrásmészkő gátjai. Kialakulásuk egy hosszú, máig is tartó folyamat eredménye.

A Sziklaforrás a hegység egyik legnagyobb vízhozamú, a patakot tápláló karsztforrása. Jéghideg, tiszta vize a kirándulók jó szomjoltója.

A gyalogtúrát szinte végigkísérik a pisztrángos tavak s a köztük lévő pisztrángtelepek, ahol a szivárványos és sebes pisztrángokat tenyésztik


Millenniumi Kilátó

A 2000. augusztus 20-ra, Szent István napjára készült építmény méretével és páratlan szépségű faszerkezetével uralkodik a környező hegycsúcsok felett, mintha figyelné és vigyázná e festői vidéket. A Kilátó 20 méter magasan lévő teraszáról lenyűgöző látványt nyújt a Bükk minden évszakban más-más színben pompázó domborzata, a patakvölgyek, erdők rajzolata, a 13 hegyvidéki falu háztetői. Tiszta, napos időben a távoli Tátra hegcsúcsai is láthatóak.

A Millenniumi Kilátó, megközelíthető gyalogosan a Szilvásváradi Fedett lovarda mellől induló Millenniumi Tanösvény sétaútján keresztül, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető úton. A kalapat-hegyi parkolótól, mindössze kétszáz méteres sétaúton.

Néhány érdekes adat a kilátóról:

A Kilátó magassága a zászlócsúcsig: 36 m
A Kilátó terasz magassága: 20 m
Felhasznált csavarok száma: 16.000db
Csavaranyák száma: 32.000db
Felhasznált faanyag: 138m3 „Szibériai” vörösfenyő
Felhasznált vörösréz lemezsúlya: 1,8 tonna
Betonalap: 330 m3

Millenniumi Tanösvény

A Millennium ünnepére létesült tanösvény Szilvásvárad belterületéből elindulva a Kalapat-kilátóig vezet. A község parkolójában található információs tábla, elvezeti az érdeklődőket az útvonal kiindulópontjáig. Az útvonal a könnyebb járhatóság miatt kőtörmelékkel van felszórva. A meredekebb emelkedőkön korlátok és lépcsők segítik a közlekedést. Három pihenőhely is kialakításra került, faasztalokkal, padokkal és esőbeálló házakkal. A túra minden korosztály számára könnyen teljesíthető. A tanösvény jelzése a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság egész területén megszokott, egységesen alkalmazott átlós kék sáv.

(1.) Lilla
2009.08.05 21:42
Hívogató

Ha az ember Szilvásváradon nő fel, sokáig fel sem tudja fogni milyen kiváltságait élvezi az életnek. És ha az "ez" az élet másfelé szólítja innen, haza-hazatérve megérti mitől válik lelkileg gazdagabbá az, aki a világ egy-egy ilyen csodálatos vidékét meglátogatja, megismeri és megszereti. Kevés olyan település akad, amely kis méretével ellentétben oly sok ajándékát őrzi a természetnek és az emberi szellemnek, mint Szilvásvárad. Elég ráérősen sétálgatni a falu utcáin, a kiránduló akaratlanul is belebotlik a lipicai fogatok valamelyikébe, s ha mégsem, a lovas tanyát, a Lovas Múzeumot felkeresve bepillanthat a lipicai lovak világába s gyönyörködhet bennük. A kastélykertben pihenve felelevenednek azok az idők, mikor lovas kocsijukon parádéztak a grófok. Erről tanúskodik a gyönyörű park, a tó, melynek a vize a vízimalmot hajtotta. Mesélnek az öreg gesztenyefák amik a kocsiutakat őrizték a széltől és a napfénytől. S még többet mesél a szilvásiak lelkéről a ritkaságszámba menő református Kerektemplom, amit az egykori "szilvásiak" építettek verítékes munkájukkal. Számos épen maradt parasztház közül szép példája a térség népi építészetének az Orbánház melyben ma múzeum működik.

Ha barangolása közben megéhezett, megkóstolhatja a híres sültpisztrángot, ami a Szalajka-völgy ezüstös, tiszta vizében nevelkedik. S így jóllakottan felszállhat az erdei kisvasútra, ahol kellemes perceket tölthet a sűrű erdei úton vágott síneken, míg az Erdei Vasút végállomásához a nagy tisztáshoz ér. Itt kipihenheti fáradalmait, megcsodálhatja a csodálatos Fátyolvízesést, vagy útnak indulhat az Istállóskői ősemberbarlanghoz a kanyargós hegyi gyalogúton. Gyalogosan hazafelé betérhet a szabadtéri Erdei Múzeumba s megfigyelheti az egykori erdei munkások életét. Megismerkedhet a fakitermelés, faszénégetés, vasgyártás egykoron használt szerszámaival, eszközeivel. Gyönyörködhet a Szalajka-völgyben, s közben végig kíséri útját a Szalajka patak, sok-sok halastó társaságában. Megismerkedhet az erdő minden lakójával, amit csak szem képes észrevenni.

Tegye meg ezt a kirándulást. Még ha nem is egy helyi szilvási szentimentalizmusával – tegye örömmel, érdeklődéssel s ez a mesés vidék nem fogja engedni, hogy "üres kézzel" térjen haza.Név
E-mail
Én ezt ajánlom: