Időjárás


Hasznos linkek utazáshoz 

Hely keresése

Útvonal tervező

Busz menetrend

Vonat menetrend

 

Szavazás

Mi a véleménye a honlapról?
Kinézet tetszik, találtam is jó programokat
Kinézet tetszik, de sajnos nem találtam jó programokat
Kinézet nem tetszik, de találtam jó programokat
Kinézet sem tetszik, és jó programokat sem találtam

FÓRUM - Olvasóink élményei, ajánlatai


Észak-Alföld
(1.) Lilla
2009.08.05 21:39
Hajdú-Bihar megye:Debrecen
Debrecen több mint 200 000 lakosú megyei jogú város. Magyarország második legnagyobb városa, a keleti országrész tudományos és kulturális központja, fesztiválváros.


Vasúton a legkényelmesebben InterCity járattal közelíthető meg, közúton az M3-as autópályán, a 4-es, a 47-es főutakon, míg légi úton a Debreceni Repülőtérre érkezhetnek a vendégek.

Debrecen történelme folyamán két alkalommal - 1849-ben és 1945-ben - volt az ország fővárosa. Főterén, a Kossuth téren áll Debrecen jelképe, a Református Nagytemplom, ahol 1849. április 14-én Kossuth Lajos felolvasta a Függetlenségi Nyilatkozatot.


A templom tornyából csodálatos kilátás nyílik a városra. A Nagytemplom mögött található a Református Kollégium, amely 1538 óta folyamatosan működik, s ahol a magyar kultúra legkiválóbbjai tanultak.
Az intézményben Református Levéltár, valamint Iskolatörténeti és Egyházművészeti Múzeum is működik. Nagykönyvtárának egyes ritkaságai Európában, sőt a világon is egyedülállóak, bibliagyűjteményében több mint 250 nyelven olvasható a Szentírás.


A kollégium szomszédságában van a város legrégebbi tere, a megújult Déri tér, mely hangulatos csobogóival, kényelmes padjaival Debrecen egyik meghitt zugává vált.


Az 1926-28 között épült Déri Múzeumban gazdag régészeti, néprajzi, kulturális, helytörténeti gyűjteménnyel, történelmi relikviákkal ismerkedhet meg az érdeklődő. A múzeum legnagyobb vonzereje a világhírű Munkácsy-trilógia (Ecce homo, Krisztus Pilátus előtt, Golgota).


A Debreceni Irodalmi Múzeum a város gazdag irodalmi hagyományait gyűjti össze, közel ötvenezer tárgyat, kéziratot és műalkotást láthatunk Csokonai Vitéz Mihály korától napjainkig, de jelentős gyűjteménnyel rendelkezik a Holló László Emlékmúzeum és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum is.


A népművészet iránt érdeklődők a Tímárházban a hagyományos népi mesterségek mellett a kortárs alkotók munkásságával is megismerkedhetnek. A műhelysoron bekukkanthatnak a szűrrátétes, a viseletvarró, a hímző, a fazekas, a kékfestő mesterek "titkaiba" és megnézhetik, hogy milyen is a csipkeverés mestersége, sőt, elkészítésüket akár ki is lehet próbálni.


A város legszebb részén, a Nagyerdőn található az 1912-ben alapított Debreceni Egyetem. A neobarokk épület méltóságát az előtte elterülő, francia stílusban tervezett, monumentális park is emeli, hírneves prédikátorok szobraival, hatalmas méretű szökőkúttal.

Debrecenben egész évben színvonalas szórakozási lehetőséget nyújtanak a különböző események, fesztiválok és koncertek. Évente több százezren látogatnak a városba többek között a Debreceni Virágkarneválra és Karneváli Hétre (augusztus 15-21.), a Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválra, a Debreceni Jazznapokra, a Költészeti Fesztiválra, a Tavaszi- és Őszi Fesztiválra, a Debreceni Pulykanapokra és a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyre.

Hazánk legelső védett természeti területe az 1082 hektáron elterülő debreceni Nagyerdő.


Itt található az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont a 2003-ban átadott új fedett Mediterrán Élményfürdővel, valamint a Vidámpark, az Állatkert és a helyiek egyik kedvenc pihenőhelye, a Békás-tó.


A környéken több hangulatos étterem ízletes magyaros ételekkel, kemencében sült finomságokkal várja vendégeit.

Debrecent napjainkban dinamikus fejlődés jellemzi. Felépült a 8 ezer férőhelyes, multifunkcionális Főnix csarnok, ahol egymást érik a hazai és nemzetközi sport- és kulturális rendezvények és egy egész évben használható Debreceni Jégcsarnokkal is gazdagodott a város.


2006-ban elkészült a világversenyek rendezésére is alkalmas, több medencés fedett versenyuszoda és megnyitotta kapuit a keleti országrész legnagyobb konferenciaközpontja, az 1150 fő befogadóképességű Kölcsey Központ is. Ebben az épületegyüttesben található a város legfiatalabb szállodája, a négycsillagos Hotel Lycium és új, 3 szintes galériája a MODEM (Modern és Kortárs Művészeti Központ).

Az ország második legnagyobb városának megújulása folytatódik, újjávarázsolt épületek, újonnan kialakított terek és épületek, virágpompás parkok teszik Debrecent továbbra is kellemes vidéki nagyvárossá.

Név
E-mail
Én ezt ajánlom: